Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Тройното позитивно въздействие на Трифала върху здравето

Трифала се използва от хиляди години в аюрведичната медицина. Тя е позната като тоник за червата и има меко разхлабващо действие. Това нейно качество е по-популярно, но за да се разбере истинското действие на тази смес от лечебни растения е по-добре да разгледаме съставните й части.

Трифала представлява комбинация от три плода: Амалаки, Харитаки и Бибитаки. Амалаки (Emblica officinalis) се използва широко и е известно като едно от съкровищата на Аюрведа. То представлява зелено грозде и има свойството да подмладява. Амалаки съдържа много Витамин С и понижава холестерола. Според Аюрведа то е подходящо за всички доши, но особено силно балансира Пита доша. Амалаки осигурява имунитет и добра функция на черния дроб. Следващата съставка е Харитаки (Terminalia chebula). Тя е известна като тибетския „Цар на медицината“. Много изображения на лекуващия Буда го показват с протегната ръка, пълна с плодовете на Харитаки, което доказва, че в Азия се използва за лечение в аюрведичната медицина от векове с много позитивни ефекти върху здравето, мозъка и сърцето. Харитаки може да се използва като разхлабително, но влияе и срещу разстройство. Другото му действие е противовъзпалително. Харитаки балансира също Вата доша и поддържа нормално тегло.

Третата съставка на Трифала е Бибитаки (Terminalia belerica). Вярва се, че тя действа освежаващо на целия организъм, детоксифицира кръвта, мускулите и мазнините в тялото. Бибитаки е много полезно за освобождаване на прекомерното количество слуз от тялото и помага за укрепването на костите.То е известно и като „плода, който предпазва от болести“, тъй като има различни полезни въздействия върху Кафа доша. Бибитаки оказва благоприятно влияние върху дихателната система и лекува синусите. И така, и трите съставки на Трифала влияят положително върху определен компонент на трите доши и цялото тяло. Вероятно най-голямо въздействие оказва върху храносмилателната система. Комбинацията от плодове осигурява балансирано и дълготрайно елеминиране на токсичните остатъци от червата и стомаха, повишавайки абсорбацията на червата. Основната функция на трифала е насочена към редовното изхождане. Важността на това не може да се подцени особено от хората, които страдат от нередовен стомах или други стомашно-чревно заболявания.

Тази безценна комбинация въздейства благоприятно и върху сърдечно-съдовата система, пикочната, нервната и репродуктивната системи, подобрява кръвообращението, намалява високото кръвно и подобрява функцията на черния дроб. Трифала има силна комбинация от естествени антиоксиданти.

Трифала се използва и за балансиране на дошите, тъй като отделните й съставки оказват благоприятно влияние и върху трите доши в Аюрведа - Вата, Пита и Кафа. Доша означава конституция или типа на тялото, но всеки от нас съдържа и трите доши в себе си, като една или две от тях преобладават. Трифала балансира дошите и така лекува организма, защото в Аюрведа се счита, че дисбалансите в дошите водят до заболявания.  

                                                  * Поръчайте таблетки Трифала на Шри Шри Аюрведа онлайн. *

                                               Билкова добавка Трифала

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани