Количка

0 артикула

Лечебният сусам – незаменимото зрънце

Дата: 2016-04-14

Сусамът е изключително полезен за здравето, но често ползите му се пренебрегват. Веществата, които се съдържат в него, помагат за предотвратяване на диабет, регулиране на ниско кръвно налягане, предотвратяване на различни ракови заболявания, изграждане на здрави кости, увеличават здравето на сърцето, подобряват храносмилането, намаляват възпалението, стимулират дихателното здраве, подпомагат кръвообращението, детоксикират организма и премахват депресията и хроничния стрес. Сусамът може да бъде добавян към различни ястия или да се пасира и добави към разлини напитки.

 

    

 

Хранителната стойност на сусама

Многобройните ползи за здравето на сусам се дължат на хранителните вещества в него, включително витамини, минерали, природни масла и органични съединения. Минералите в сусама са представени от калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, тиамин, витамин В6, фолиева киселина , протеин и триптофан.

 

Сусамът намалява кръвното налягане:

Естествените масла от сусам се свързват с регулиране на високото кръвно налягане, което намалява натоварването на сърдечно-съдовата система и спомага за предотвратяване на различни сърдечни заболявания.

 

Контролира диабета:

Компонентите на сусама, включително жизненоважният източник магнезий, са свързани с намаляване на шансовете за диабета и управлението на симптомите при пациенти, които вече са развили заболяването. Освен това е доказано, че сусаменото масло може да повлияе положително на въздействието на различни медикаменти особено при пациенти, страдащи от диабет тип 2. Той подобрява функционалността на пероралните лекарства и допълнително регулира нивата на инсулин и глюкоза в организма.

 

Поддържа здрави кости:

Впечатляващите нива на важни минерали в сусама като цинк, калций и фосфор, могат да бъдат основен стимул за здравето на костите на нашето тяло. Тези минерали са основна част при създаването на нова костна материя и укрепване на костите.

 

Сусамът подобрява храносмилането:

Тези малки семена съдържат значително количество фибри в себе си, подобно на много други семена и ядки. Фибрите са важен елемент в здравословното храносмилане, тъй като стимулират перисталтикатa. Това може да намали храносмилателните проблеми, докато едновременно с това защитава здравето на дебелото черво и намалява вероятността за стомашно-чревни заболявания и рак. Фибрите работят и за сърцето, чрез отстраняване на опасния LDL холестерол от артериите и кръвоносните съдове, като по този начин ни предпазват от атеросклероза, сърдечен инфаркт и инсулт.

 

Предотвратява нарушения на кожата и здравето на косата:

Сусамените семена съдържат високи нива на цинк, жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата. Доказано е, че сусамовото масло може да намали появата на белези по кожата, както и признаците на преждевременно стареене.

 

Има метаболитна функция

Сусамът съдържа високи количества използваем протеин, който е полезен за човешкото тяло. Той води до увеличаване на общата ни енергия, здрав клетъчен растеж и добра метаболитна функция.

 

Обърни внимание:

Прекомерната консумация на сусам може да причини дразнене в стомаха и на дебелото черво, затова консумирай, но умерено!

 

Още полезни съвети чети на AyurvedaBio.com!

 

 

 

 

 

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани