Количка

0 артикула

Невероятната канела

Дата: 2016-04-15

 

 

Невероятната канела е ценена още от древни времена заради своите кулинарни и медицински   свойства. Познатата ни канела днес е всъщност кората на канеленото дърво – може да се намери под формата на пръчици или като фина пудра. Тази нестандартна подправка съдържа активни компоненти, включително цинамаледехид, цинамил ацетат и цинамил алкохол, които са отговорни за някои от терапевтичните ползи от нея.

Защо да консумираме канела?

Да започнем деня с канела е добра идея – можеш да поръсиш сутрешното си кафе или чай с нея. Тя стимулира  антиоксидантната защита и  убива редица бактерии в организма ни. Антивъзпалителните й съставки помагат за облекчаване на болката и сковаността в мускулите и ставите в следствие на артрит. Ползите от канелата не се изчерпват с това – тя помага при възпаления на пикочните пътища и спомага за регулирането на кръвната захар. 

Канелата успокоява възпаленията

Редица проучвания доказват, че канелата оказва въздействие на възпалителните пътища, при което потенциално помага за предотвратяване на невродегенеративни болести.

 

Свали килограми с канела

Канелата понижава концентрацията на глюкоза в кръвта и усилва инсулиновата чувствителност. Чрез  регулирането на покачването на кръвната захар канелата може да има благоприятен ефект върху глада и покачването на теглото. 

 

Помага при възпалено гърло и кашлица

Когато накиснеш канела във вода, правиш канелена вода с водоразтворими фибри, наречени клей. Клеят облекчава гърлото. Антибактериалните свойства на канелата помагат при възпалено гърло, а загряващите й свойства помагат на борбата с инфекциите.  Според традиционната китайска медицина канелата е полезна за влажна кашлица.

 

Има противоракови свойства

Цинамалдехидът в канелата потиска раковите клетки в дебелото черво и може да бъде ефективен срещу раковите клетки в черния дроб. Канелата е добър източник на фибри и микро-минерала манган, както и на калции.


Канела при стомашно-чревни оплаквания

Канелата е доказано добра за лечение на различни стомашни проблеми, сред които загуба на апетит, лошо храносмилане, подуване. Във Франция канелените кори са традиционно използвани за третиране на симптоми от храносмилателни болести,слабост и за улесняване на покачване на тегло. Канелата има изключително дълга история на традиционна употреба по света. С антибактериалните, антигъбичните, антимикробните, антивирусните и антиоксидантни си свойства канелата е била употребявана хилядолетия както в източната, така и в западната медицина. 

 

В индийската Аюраведична медицина канеленото масло се използва като лекарство за третиране на нарушено храносмилане и метаболизъм, възпаление на червата, язва, повръщане, хемороиди, сухота в устата, жажда, синузит, и др.

 

 

Можеш да добавяш канела към различни здравословни закуски.  Канелата може да се добавя и в пикантни ястия, включително къри и зеленчукова гарнитура, и разбира се в чай. Ако ти се хапва нещо сладко опитай 1 ч.л. канела с около 4 с.л. прясно ленено семе и нарязан банан или зелена ябълка. Тази вкусотия е богата на здравословни мазнини, антиоксиданти и всичко, което канелата може да предостави.

 

Очаквай още съвети от AyurvedaBio.com!

 

 

 

 

 

Категории